Trackování jídla a přístup ke stravě
NAUČ SE ZACHÁZET SE STRAVOU TAK, ABY PRO TEBE PRACOVALA.
Co tě čeká?
- 1Jak si zaznamenávat stravu a proč
- 2Konkrétní postup revize jídelníčku pomocí kalorických tabulek
- 3Jak zapojit do života pravidlo 80/20
- 4Nastavení individuálních porcí jídla
- 5Jak si sestavit zdravý talíř
- 6Seznam potravin, které jsou stěžejní v jídelníčku
- 7Jak přistupovat k přípravě jídla
Úkoly pro tebe
- Trackuj si 3 dny svého jídelníčku v kalorických tabulkách + vyexportuj PDF, které mi zašli na email
- Vytiskni si přehled vhodných potravin, které ti na této stránce poskytuji a dej si je na viditelné místo
- Prozkoumej ve svém PDF exportu jídelníčku a vyznačila si barevně, které potraviny jsou pro tebe prospěšné a které naopak prospěšné nejsou
Jak si zaznamenávat stravu a proč
Protože potřebujeme mít společný nástroj, jak se posunovat ke tvému cíli, zaměříme se na stravu pod drobnohledem.
No stress, pojďme se učit
Trackování stravovacích návyků je naše možnost, jak společně koukat na tvůj vývoj v rámci stravy.
Přejdeme do módu -> pojďme se společně naučit, jak si poskládat jídelníček tak, aby fungoval smysluplně a terapeuticky přímo na tvůj problém a vedl ke tvé spokojenosti.
Nebudeme si tedy zapisovat jídelníček proto, abys každý den byla ve stresu z toho, kolik toho jíš, kolik to obsahuje makroživin apod.
Provedeme základní diagnostiku tvého jídelníčku, její nápravu a poté už to bude na tobě, jaký styl sledování stravy si zvolíš:
- Můžeš si zapisovat do kalorických tabulek.
- Jen tak pro sebe do sešitu.
- Nebo mít na paměti pár základních pravidel, jak by měl vypadat zdravý talíř, ke kterému případně společně doladíme tvé požadavky pro optimalizaci zdraví.
- V každém případě dostaneš svůj individuální stravovací protokol, který ti ukáže, jakého vodítka se držet.
Jak si zapisovat co zkonzumuji?
- Množství, které zkonzumuješ - u potravin, kde si nejsi jistá je to vždy v suchém / syrovém stavu
- Kolik jídel denně potřebuješ - dodržuje v kalorických tabulkách zařazení potravin do denních jídel
- Nezapomínej zapisovat zeleninu i s množstvím, které si naložíš - abychom věděli, jak toto množství případně upravit - ne kvůli kaloriím
- Zapiš také kávu a veškeré tekutiny
- 3 dny zapisuj pro potřeby revize jídelníčku, poté je to volitelné, pokud chceš mít možnost mé kontroly v rámci reportu, který je možný vyexportovat a zaslat mi, abych ti případně doladila detaily, hlavně zpočátku velmi doporučuji této možnosti využít
Jak přistupovat ke kaloriím
Vždycky platí, že kvalita je důležitější než kvantita.
Není třeba se upnout ke kaloriím a držet se zuby nehty toho, co je předepsané do poslední kalorie. Veškeré hodnoty jsou relativní stejně tak jako příjem, který jsme společně stanovily.
Každý jedinec má svůj vlastní individuální metabolismus a to, jak rychle v jeho organismu probíhají biochemické reakce, jak dokáže zdravotní stav trávicí soustavy vstřebávat živiny, v jakém stavu jsou adrenální žlázy, štítná žláza nebo menstruační cyklus ovlivní, jaké množství stravy je pro nás to pravé a jak na nás působí.
Tedy, není třeba propadat panice a upínat se na čísla, která ti byla stanovena. Malá odchylka +-200 kcal je v pořádku, to samé v poměrech makroživin, tedy proteinů, sacharidů, bílkovin. Není třeba se kvůli tomu stresovat, to je spíš kontraproduktivní, než že by to pomáhalo.
Revize jídelníčku
Čím podrobnější a upřímnější ve své revizi jídelníčku budeš, tím lépe a otevřeněji spolu budeme moci spolupracovat. Cílem není mít nejlepší jídelníček pod Sluncem. Naopak, práskni na sebe cokoliv tě trápí nebo s tím bojuješ.
Kam si zapisovat jídlo?
Kde to najdu?
Existuje více možností, jak evidovat svůj denní příjem. Tato mi přijde pro naše potřeby ideální.
Můžeš využít buď webovou verzi nebo aplikaci do mobilu.
Jak si každodenně chytře hlídat množství přijaté potravy
Velmi důležitá kapitola o tom, jak se naučit zasadit zdravý životní styl do každého dne a jak si tuto superschopnost zarýt do podvědomí? Jaká je ta cesta? Je to cesta budováním návyků.
Co je fajn znát a využívat?
- 1Jak velká porce je pro mě ideální
- 2Jak má vypadat zdravý talíř
Pomocník, který ti určí velikost porce
- Bílkoviny (maso, vejce, tofu, ...) = velikost dlaně
- Zelenina = minimálně velikost pěsti
- Sacharidy (rýže, brambory, ...) = kupička v dlani
- Tuk (ořechy, olej, ...) = velikost palce
Na velikosti záleží a jak tento nástroj využívat?
Samozřejmě, pokud jsi vyšší a celkově větší člověk, pravděpodobně máš taky větší ruku.
A pokud jsi celkově menší, je tvá ruka nejspíš taky menší. Proto je tato metoda měřítkem, které můžeš používat kdykoliv a kdekoliv.
Jak tento nástroj využívat?
Podívej se do svého individuálního stravovacího protokolu. V prvních dnech využij váhu, abys věděla, jaké množství je pro tebe nyní aktuální. Podívej se, jak porce vypadá a stáhni si je na toto měřítko. Jsou to dvě dlaně? Je to jeden palec? Časem už budeš vědět, jak tvá ideální porce vypadá.
Jak si poskládat zdravý talíř
Teorie zdravého talíře je pro mě nejlepší možný nástroj, jak ti rychle a jednodušše nastínit, jak by měl každodenně vypadat tvůj talíř tak, aby byl konzistentně zdravý a aby tě držel na správné cestě ke tvému zdravému tělu, po kterém tolik toužíš.
Je možné, že v rámci chronických problémů, nebo eliminačních protokolů, které spolu nastavíme, se budou aktuální doporučení lišit, ber tento nástroj jako skvělý odrazový můstek.
Většina lidí totiž podvědomě ví, jak by měl vypadat jejich zdravý talíř, problém ovšem nastává v tom, že život se děje. Najednou jdeš pozdě z práce, ráno zaspíš nebo jsi tak unavená, že se ti fakt nechce dělat večeři a tak sáhneš po rohlíku a sušence.
Zásady zdravého talíře
- Zhruba 1/2 talíře je pro zeleninu
- Přibližně 1/3 talíře je pro bílkovinné zdroje
- Sacharidy zaujímají kolem 25% (1/4) talíře
- Zbylé místo zbývá na zdroje tuku 10-15% talíře
Pravidlo 80/20 a příprava jídla
Potraviny nerozdělujeme na špatné a dobré. Vždy zálěží v jakém množství je konzumujeme a to pak ukáže výsledek, který nám ukáže pravdivý pohled do zrcadla.
Na druhou stranu, co nám neslouží, nemá v našem jídelníčku ve větším množství co dělat.
Nad každým úsudkem měj tento fakt na paměti. Nejedná se jen o ukojení tvých emočních potřeb, do budoucna je to otázka (ne)zdraví.
Pravidlo 80/20
Pro mě nejlépe funguje pravidlo 80% potravy doporučených blahodárných potravin, díky kterým je mé tělo zdravé a podává výkon, který po něm chci.
20% potravin je potom pro situace, kde jsem ve společnosti a chci si užít bábovku od babičky. Je to místo pro nanuka, když je teplo a léto, nebo pro skleničku cideru, když si chci užít příjemný večer. Ano, rozumíš tomu správně, je to berlička pro tvůj mozek, který chce být součástí společnosti a nechce být odtržený od celého světa.
Tedy není třeba žádná obsese zdravým jídlem. Zdravé jídlo je normální situace, která by měla být standardem, který si užíváš a chutná ti. 20% je jídlo, které by ti ve větším množství dělalo trávicí, zdravotní a vzhledové potíže.
Co je ale důležité zdůraznit je, že veškeré potraviny lze najít ve zdravějších verzích a rozhodně to není prostor pro omlouvání nezdravého jídla. Ze své zkušenosti v oblasti zdraví se opravdu vyplatí se naučit jíst základní nezpracované potraviny a vystačit si s nimi a připravovat z nich chutná jídla včetně těch sladkých, nebo emočních, které zkrátka chceme.
Také je možné, že některou část svého života bude třeba být ve stravě striktnější v jakémkoliv ohledu, zvlášť pokud řešíš některé chronické problémy. Ale tohle všechno spolu vyřešíme individuálně.
- 80% zdravé jídlo = nezprocesované potraviny, hodně zeleniny, kvalitní suroviny, ovoce, ...
- 20% jídlo, které podvědomě víš, že ti ve velkém množství neprospívá = buchty, dorty, nanuky, sladkosti, čokolády, zpracované potraviny, proteinové tyčinky, alkohol, sladké pití, pečivo, ...
Vhodné výživné potraviny, které zařadit
Bílkoviny
Živočišné
- Maso - kuřecí, krůtí, hovězí, telecí, vnitřnosti, vepřové, králík, ...
- Ryby - Pstruh, kapr, losos, sardinky, tuňák, ...
- Mléčné výrobky - tučný tvaroh, tučný jogurt, mozzarella, balkánský sýr, syrečky, kozí/ovčí sýr/jogurt, cottage
- Vejce
Rostlinné
- Luštěniny - všechny druhy čočky, hrách, všechny druhy fazolí
- Tofu, tempeh, seitan, robi plátky
- Rostlinná mléka
Nejlepší volba
Maso, vejce, luštěniny, ryby (ideálně v bio kvalitě a v přiměřené kvantitě - o tom více v kapitole o bílkovinnách)
Sacharidy
Vhodnější
- Brambory, batáty
- Divoká, celozrnná, červená rýže
- Pohanka, jáhly, amarant, quinoa
- Dýně, mrkev
Méně vhodné
- Těstoviny (kuskus je taky těstovina)
- Bulgur
- Bílá rýže
- Zcela nevhodné: smažené polotovary, hranolky
Nejlepší volba
Brambory, batáty, červená rýže, bezlepkové přílohy, celozrnné těstoviny
Tuky
Živočišné
- Máslo, sádlo
- Tučné maso, mléčné výrobky, ryby
- Vejce
Rostlinné
- Avokádo
- Oleje - olivový, kokosový, lněný, slunečnicový
- Ghee máslo
- Ořechová másla - kešu, arašídové, mandlové, pistáciové, ...
- Ořechy, semínka
Nejlepší volba
Ryby, tučné výrobky, avokádo, vejce, ořechy
(Opět v co nejlepší možné kvalitě, jakou si v aktuální situaci můžeš dovolit
Zelenina
- Zelená - špenát, různé druhy salátů, polníček, rukola, kapusta, růžičková kapusta, zelí, brokolice, cuketa
- Bílá - květák, patizon, cibule, česnek
- Žlutá - žlutá cuketa, paprika
- Oranžová - mrkev, dýně
- Červená - rajčata, paprika
- Fialová> - lilek, cibule
Nejlepší volba
Zelená zelenina, hlavně špenát, různé druhy salátů a fermentovaná zeleniny, cibule, kořenová zelenina
Ovoce
- Zelená - kiwi, meloun, jablko, limetka, hroznové víno
- Bílá - hruška
- Žlutá -banán, ananas, papája, citron
- Oranžová - meruňka, mango, broskev
- Červená - meloun, jahody, maliny, jablko, grep, granátové jablko, brusinky, třešně
- Fialová - švestky, borůvky, ostružiny
Nejlepší volba
Bobulovité ovoce a ovoce podle sezóny (Poznámka: Hlavně v zimních měsících se nemusíš tlačit do konzumace ovoce, které by zde v těchto podmínkách nikdy nemohlo uzrát)
Příprava jídla
Kdo je připraven, není překvapen! V jídle to platí dvojnásob. Nejlepší je se připravit v horizontu týdne, dne a taky na nouzovky, které rozhodně mohou nastat a nastanou.
Zároveň zapojme i hledisko zdraví a rozeberme si jaká úprava jídla je top a které se radějki vyhnout.
Týdenní rutina
Najdi si jeden den v týdnu, kde si vyhradíš 2-3 hodiny k naplánovaná dalšího týdne. Proč? Protože kdo je připraven, není překvapen a hromadu času ušetříš v rámci všedních dní.
- Zreviduj si, jaké máš povinnosti v dalším týdnu
- Vytvoř si podle potravin, které jsou vhodné a které ti chutnají jídelní plán na celý týden
- Podívej se, co máš v lednici
- Napiš si nákupní seznam a nakup, co potřebuješ (stejně bys jela v týdnu na nákup :D)
- Připrav jídlo buď do jednotlivých krabiček nebo si uvař zkrátka hromadu přílohy, hromadu masa/luštěnin/tofu, nakrájej spoustu zeleniny a dej si do misky na stůl ovoce.
Denní rutina
Za mě ideálně funguje mít navařeno víc do zásoby tak, aby ses s tím nemusela každý den zabývat. Pokud jezdíš do práce, jedna krabička je otázkou pár minut.
- Co funguje mně: nehledat žádný kouzla, naházet do krabičky hafo zeleniny, trochu přílohy, kousek masa a posypat oříšky.
- Ořechy, ovoce, zelenina na svačinu nebo když vím, že jedu pryč na dýl, ale nechci tahat krabici s jídlem, tak se hodí mít něco malého po ruce, co prostě čapneš a jedeš.
- Nemusíš mít každý den vymazlené jídlo o třech chodech, hlavní je mít zdroj energie pro tvé tělo
KPZ pro případ nouze
Krabička poslední záchrany, kdo nezná, jako by nebyl. Ale přemýšlela jsi někdy, že by se něco takového hodilo i v rámci stravy?
- Vždycky měj po ruce ovoce, ořechy, protein, cornies nebo podobné věci, které tě zachrání, když někdě zkejsneš, nebo tě přepadne hlad a nejbližší zdroje jídla jsou mekáč a zmrzlina